Tarım ve Orman Bakanlığı
T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı
Ziraai Mücadele Teknik ve İdari Müdürlüğü

Ayva ve Armutta Kahverengi Leke

Hastalık Mücadelesi
25 Aralık Cumartesi
Ayva ve Armutta Kahverengi Leke Mücadelesi & İlaçları
Özet
Ayva ve armutta kahverengi leke belirtileri, kültürel önlemleri ve kimyasal mücadele yöntemlerini öğrenin.
0
Paylaş

Etmenin tanımı, yaşayışı ve hastalık belirtileri

Armut ve ayvada kahverengi lekeye Diplocarpon mespili fungal etmeni neden olmaktadır. Etmenin eşeysiz formu Entomosporium maculatum Lev.’dur. Hastalık yaprak, meyve ve sürgünlerde görülür. Konidiospor devresinde subepidermal durumdaki aservuluslar yaprak sürgün ve meyveler üzerindeki lekelerin merkezinde yer alırlar, siyah ve küçüktürler. Epidermisin parçalanmasıyla açığa çıkarlar. Beyaz renkli konidiosporlar tipik görünüşe sahiptirler.

Kışı enfekteli yapraklarda konidiospor ve askospor, kanserli sürgünlerde ise konidiospor olarak geçirir ve primer enfeksiyonlara neden olurlar.

Kışı geçirmiş enfekteli yapraklardan konidiosporlar yağmur ve yağmurlama sulama ile yayılırlar. Yağmurlarla başlayan rutubetli dönemde, apotesyumlardan askosporlar boşalır. Enfeksiyon periyodunun başlangıcından itibaren 7 gün sonra belirtiler görülmeye başlar. Sekonder enfeksiyonlar yaz boyunca devam eder. Hastalık ılıman kış ve rutubetli ilkbaharı takiben daha çok görülür.

Hastalık yaprak, meyve ve genç sürgünlerde belirti gösterir. Fungus, ayva yapraklarında ortası siyah, şişkin ve dairesel koyu kahverengi lekeler oluşturmaktadır. Bu lekelere yaprak saplarında da rastlanır. Oluşan lekeler çoğalarak erken yaprak dökümüne neden olur.

Fungus genç sürgünlerde uzun, hafif içe çökük, kahverengi lekeler oluşturur. Lekeler çoğalınca genç sürgünleri kurutur.

Meyvelerde oluşan lekeler kahverengi, kenarları dişli olup, ortalarında siyah aservuluslar vardır. Lekeler büyümekte olan meyvenin herhangi bir yerinde meydana gelir. Bu lekeler çoğaldıkça meyve deforme olur, çatlar ve meyvenin diğer mikroorganizmalarla enfekte olmasına olanak sağlar. Meyve enfeksiyonları büyüme sezonu boyunca görülür (Şekil 103a, b).

İlgili Ürünler

Kahverengi leke hastalığının armut ve ayva meyvesindeki kahverengi leke belirtileri
Şekil 103. a) Kahverengi leke hastalığının armut meyvesindeki kahverengi leke belirtileri b) Kahverengi leke hastalığının ayva meyvesindeki çatlama belirtileri

Fidanlıklarda yaprak dökümü ve sürgün enfeksiyonları önemlidir. Fidanlarda bodurlaşmaya neden olur.

Yurdumuzda ayva yetiştirilen bölgelerde, özellikle Marmara Bölgesi’nde görülmektedir. Yazları sıcak ve rutubetli olan bölgelerde daha yaygındır. Başlıca konukçuları ayva, armut ve muşmuladır. Nadiren şiddetli enfekteli armut ya da ayva bahçesine yakın elma ağaçlarında da görülebilir.

Ayva ve Armutta Kahverengi Leke Mücadelesi

Kültürel Önlemler

  • Hastalıklı dallar hastalık etmeninden ari olan yere kadar budanmalı ve yok edilmelidir.
  • Enfeksiyon kaynağı yere dökülen yapraklar olduğundan, bu yapraklar toplanarak yakılmalı veya gömülmelidir.
  • Fidanlıklarda iyi havalanma ve hızlı kurumayı sağlamak için sıralar arası mesafe yeterli genişlikte olmalıdır.

Kimyasal Mücadele

İlaçlama zamanı

1.ilaçlama: Çiçekler açmadan,
2.ilaçlama ve diğerleri: Çiçekler açtıktan sonra hastalık için uygun koşullar devam ettiği sürece kullanılan ilacın etki süresi ve son ilaçlama ile hasat arasındaki süre dikkate alınarak ilaçlamalara devam edilir.

Kullanılacak bitki koruma ürünleri ve dozları Ek 4’de verilmiştir.

Kaynaklar

Bu makale, T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI’ndan alınmıştır. İçerikte hiçbir değişiklik yapılmamıştır.

Orijinal Makale

Dr. Ayşe ÖZDEM, Dr. Arzu AYDAR, Cemil HANTAŞ, Dr. M. Selçuk BAŞARAN, Dr. Aynur KARAHAN, Dr. Vildan BOZKURT, Dr. Münevver KODAN, Dr. Ercan CANIHOŞ, Ali Ferhan MORCA, Dr. N. Mükerrem ÇELİKER, Dr. Naim ÖZTÜRK, Gamze ERDURMUŞ, Dr. Işıl ÖZDEMİR, Ülkem TANIKER (2017). Elma, Armut ve Ayva Entegre Mücadele Teknik Talimatı. Ankara: T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI