Tarım ve Orman Bakanlığı
T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı
Ziraai Mücadele Teknik ve İdari Müdürlüğü

Çilek Latent Halkalı Leke Virüsü

Hastalık Mücadelesi
25 Aralık Cumartesi
Çilek Latent Halkalı Leke Virüsü Mücadelesi & İlaçları
Özet
Çilek latent halkalı leke virüsü belirtileri, kültürel önlemleri ve kimyasal mücadele yöntemlerini öğrenin.
0
Paylaş

Tanımı, Yaşayışı ve Belirtileri

SLRSV, 30 nm çapında izometrik partiküllere ve iki tek kollu RNA’dan oluşan bir genoma sahiptir. Birçok konukçu türde tohumla, vektör nematod Xiphinema diversicaudatum ile ve aşıyla taşınmaktadır.

SLRSV, yapraklarda daralma ve bükülmeye (orak yaprak oluşumu) boğum aralarında kısalmaya, sürgünlerde çalımsı büyümeye neden olmaktadır. Meyvelerde küçük, armut şekilli buruşuk meyve oluşumuna (tümsekli meyve), çekirdeklerde şekil bozukluklarına verim ve kalitede azalmaya sebep olduğu tespit edilmiştir (Şekil 29). Çeşitlere bağlı olarak bazı çeşitlerde belirti göstermeden bitki bünyesinde bulunmaktadır. Bazı çeşitlerde ise şiddetli enfeksiyonlara sebep olmaktadır.

SLRSV’nin meyvelerde, yapraklarda ve çekirdekte oluşturduğu şekil bozukluğu belirtisi
Şekil 29. SLRSV’nin meyvelerde, yapraklarda ve çekirdekte oluşturduğu şekil bozukluğu belirtisi

Genellikle belirti göstermeden çilek ve ahududuyu enfekte etse de, bazı çeşitlerde beneklenme ve geriye doğru ölüm gözlenebilir. Diğer konukçu bitkileri frenk üzümü, kırmızı frenk üzümü, kiraz, üzüm, şeftali, zeytin ve siyah mürver (Sambucus nigra)’dir.

İlgili Ürünler

Çilek Latent Halkalı Leke Virüsü Mücadelesi

  • Yeni kurulan fidanlık ve bahçeler virüsten ari sertifikalı fidanlarla kurulmalıdır.
  • Budama alet ve ekipmanları ağaçtan ağaca geçerken % 3’lük sodyum hipoklorid veya %2’lik sodyum hidroksit + %2’lik formalin solüsyonlarına batırılarak dezenfekte edilmelidir.
  • Enfekteli ağaçlar sökülerek yok edilmelidir.
  • Hastalıklı ağaçlardan tohum, aşı kalemi, aşı gözü vs. gibi üretim materyali alınmamalı, üretim materyali alınacak ağaç, sağlam görünüşlü olmalı ve ayrıca teste tabi tutulmalıdır.
  • Fidanlıklar sık sık kontrol edilip analize tabi tutulmalı, bulaşık bulunan fidanlar imha edilmelidir.
  • Nematod tespit edilmiş bahçelerde yeni dikim yapılmadan önce en az 3 yıl süreyle konukçusu olmayan bitkiler yetiştirilmelidir.

Kaynaklar

Bu makale, T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI’ndan alınmıştır. İçerikte hiçbir değişiklik yapılmamıştır.

Orijinal Makale

Dr. Tevfik TURANLI, Dr. Öncül K. CANER, Dr. Barbaros ÇETİNEL, Dr. Serpil ERİLMEZ, Dr. Latife ERTEN, Cemil HANTAŞ, Serkan KAPTAN, Dr. Yıldız SOKAT, Dr. Nursen ÜSTÜN, Dr. Ercan CANIHOŞ, Dr. N. Mükerrem ÇELİKER, Duygu DEMİRÖZ, Dr. Bilgin GÜVEN, Dr. Mehmet KAPLAN, Nuray KÖRÜKMEZ, Mustafa TÜFEKLİ (2017). Zeytin Entegre Mücadele Teknik Talimatı. Ankara: T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI