Tarım ve Orman Bakanlığı
T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı
Ziraai Mücadele Teknik ve İdari Müdürlüğü

İncir Sineği

Zararlı Mücadelesi
25 Aralık Cumartesi
İncir Sineği Mücadelesi & İlaçları
Özet
İncir Sineği için kültürel önlemleri, doğal düşmanları, biyolojik, fiziksel ve kimyasal mücadele yöntemlerini öğrenin.
0
Paylaş

Tanımı ve Yaşayışı

Ergini 2.5-4.5 mm boyunda, parlak, madeni siyaha yakın, koyu mavimsi yeşil renklidir. Kanatları vücuttan uzun, bacaklar koyu kahverengi, vücut ince ve sert kıllı, gözler kiremit kırmızısıdır. Yumurta 0.9-1.0 mm uzunluğunda, düz, beyaz renkli ve çizgisiz, iki ucu sivri olup meyvenin ağız kısmındaki pulcukları arasına bırakılır. Larva 7.0-8.0 mm uzunluğunda, açık krem renklidir. Pupa 3.5- 4.0 mm uzunluğunda, açık kahverengi, fıçı şeklindedir.

İncir sineği ergini
İncir sineği ergini

Kışı toprakta pupa olarak geçirir. Kıştan çıkan erginler dişi incir meyveleri görülmeden önce yumurtalarını nisan-mayıs aylarında erkek incirlerin boğa ve ilek meyvelerine koyarlar. Daha sonra haziran ayında dişi incirlerin iyilop meyvelerinin görülmesiyle yumurtalarını buraya bırakırlar. Erginler, olgun incir meyvelerinin akıntıları ve ham incirlerin zarar görmüş, yarılmış kısımlarından, kopan yaprak veya dallardan sızan incir sütü ile beslenir. İncirde zararlı olan Kanlı balsıra (Ceroplastes rusci) nın çıkardığı tatlımsı madde ve incir dışında dut meyvelerinde de beslenmektedir. Bir dişi bir meyveye 50-100 yumurta bırakabilmektedir. Larva gelişimini yaklaşık 8 günde tamamlamaktadır. Pupadan, yaklaşık 8 günde ergin çıkışı olmaktadır. Yılda 4-6 döl vermektedir.

İncir sineğinin beslenme anı
İncir sineğinin beslenme anı

Zarar Şekli, Ekonomik Önemi ve Yayılışı

Larvalar genelde meyve etinde galeriler açarak beslenmekle birlikte meyve boşluğunda da görülmektedir. Olgun larva meyve kabuğunu delerek meyveyi terk eder ve toprakta pupa olur. Zarar gören meyvelerde sulanma, kabarma ve hafif tatlanma olur. Bu meyveler zamanından önce dökülür. Bazı bahçelerde %40’a kadar meyve dökümlerine neden olurlar. Zararlıdan dolayı meydana gelen dökümler, tozlaşma olmamasından veya yetersizliğinden dolayı meydana gelen dökümler ile karıştırılabilmektedir. Bunun için dökülen meyveler kontrol edilerek zararlının çıkış deliği görülmelidir.

İlgili Ürünler

İncir sineğinin yumurta bırakan ergini, ağaç üzerinden bulaşık meyve, meyve içerisindeki larva, zarar nedeniyle dökülen meyve ve üzerindeki larva çıkış delikleri
İncir sineğinin yumurta bırakan ergini, ağaç üzerinden bulaşık meyve, meyve içerisindeki larva, zarar nedeniyle dökülen meyve ve üzerindeki larva çıkış delikleri

Konukçuları

Konukçusu İncir (Ficus carica)’ dir.

Doğal Düşmanları ve Etkinlikleri

Karıncalar doğal düşmanlarıdır.

Mücadelesi

Kültürel Önlemler

  • Zararlı az ışık alan ve nemli yerleri tercih ettiğinden, ağaçlar yeterli hava ve ışık alacak şekilde budanmalı, gereksiz sulama yapılmamalıdır.
  • İncir meyveleri olgunlaşana kadar, yere dökülmüş olan kurtlu meyveler toplanarak imha edilmelidir.

Kimyasal Mücadele

İlaçlama zamanı

İncirlerde tozlaşmayı sağlayan ilekleme işleminin bitmesinden hemen sonra bahçeyi temsil edecek şekilde toplam ağaç sayısının %5 i kadar ağaçta gözlem yapılır ve vuruklu meyve görüldüğünde ilaçlama yapılır. İncir meyvelerinde 10 gün sonra yapılan gözlemlerde yeni vuruklu meyve görülmeye devam ediyorsa ikinci ilaçlama, gerekirse yeni vuruklu meyveler dikkate alınarak 10 gün sonra üçüncü bir ilaçlama yapılabilir.

Kullanılacak bitki koruma ürünleri ve dozları

Bakanlığın “Bitki Koruma Ürünleri Veri Tabanı" ile "Bitki Koruma Ürünleri Veri Tabanı Mobil Uygulaması” nda yayınlanan ve tavsiye edilen bitki koruma ürünü kullanılır.

Kullanılacak alet ve makineler

İlaçlamada, hidrolik bahçe pülverizatörü veya motorlu bahçe pülverizatörü kullanılır.

İlaçlama tekniği

İlaçlar ağacın tüm aksamını kaplayacak şekilde uygulanmalıdır.