Tarım ve Orman Bakanlığı
T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı
Ziraai Mücadele Teknik ve İdari Müdürlüğü

Topalak

Yabancı Ot Mücadelesi
25 Aralık Cumartesi
Topalak Mücadelesi & İlaçları
Özet
Topalak için kültürel ve biyoteknik önlemler ile biyolojik, fiziksel ve kimyasal mücadele yöntemlerini öğrenin.
0
Paylaş

Tanımı ve yaşayışı

Dar yapraklı bu yabancı ot, çok farklı topraklara adapte olmakla birlikte daha çok nemli toprakları sever, su kenarları ve sulu arazilerde yoğun görülür. En fazla 30- 40 cm boylanabilir ve rekabet gücü yüksektir. Toprakaltı gövdesi kısmen yumru şeklini almıştır. Sap genellikle yapraksız ve boğumsuzdur. Yapraklar ince uzun olup genellikle bitkinin dip kısmında üçlü dizilişlidir.

Topalak
Şekil 1. Topalak

Çiçekler bir araya gelerek başakları oluştururlar. Başak şemsiye şeklinde olup 3-12 adet başakçıktan oluşur. Başakçık ince uzun, kırmızı-kahverengi renkte olup 10- 40 adet çiçek üretir. Çiçeklenme zamanı Mayıs-Eylül aylarıdır. Üremesi tohum ve rizomladır. Mart sonu veya Nisan başında toprak yüzüne çıkar, bu arada toprak altı organlarını da çoğaltmaktadır. Bu çıkışlar mısır hasat edilene kadar devam edebilir (Şekil 68).

İlgili Ürünler

Kaynaklar

Bu makale, T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI’ndan alınmıştır. İçerikte hiçbir değişiklik yapılmamıştır.

Orijinal Makale

Doç. Dr. Seral YÜCEL, Dr. Tülin KILIÇ, Dr. Nursen ÜSTÜN, Dr.Pervin ERDOĞAN, Dr.Nilüfer YILDIZ, Dr. Emine TOPUZ, Dr.Tijen TAŞKIN, Dr. Melike YURTMEN, Dr.Ayşe AŞKIN, Sabriye ÖZDEMİR, Dr.Mehmet KARACAOĞLU, Dr. Adem ÖZARSLANDAN, Dr.Cevdet ÖZKAN, Dr.Abdullah YILMAZ, Dr. Öncül K. CANER, Dr. Eda AKSOY (2017). Örtüaltı Entegre Mücadele Teknik Talimatı. Ankara: T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI